Marcel Koers over volwassenheid op privacy gebied

Het Centrum voor Informatiebeveiliging en Privacy bescherming heeft een tool ontwikkeld waarmee je, aan de hand van het gewenste volwassenheidsniveau van de organisatie, een self assesment kunt uitvoeren. Het resultaat geeft aan waar de organisatie staat en welke onderwerpen nog actie behoeven om aan het gewenste volwassenheidsniveau te voldoen. Marcel Koers en Ad Reuijl van CIP bespreken dit nieuwe product en geven aan welke behoefte het kan vervullen.

Doelgroep: Managers en medewerkers van afdelingen die persoonsgegevens verwerken, IB-functionarissen,  Privacyofficer, FG’n.

Leerpunten:
·         Welke producten heeft CIP in zijn portfolio om te helpen privacy bescherming op een hoger niveau te brengen;
·         Hoe kun je als organisatie je volwassenheidsniveau vaststellen en wat is nodig om dit te bereiken;
·         Hoe kun je de self assesment inzetten om Privacy als thema op de agenda te krijgen en bereik je awareness.

Terugblik 2016, vooruitblik 2017

Ad Reuijl en Brenno de Winter kijken terug op 2016, welke ontwikkeling heeft CIP doorgemaakt en welke producten zijn beschikbaar gesteld om de BV Nederland “informatie veiliger” te maken. Tevens kijken zij vooruit en vertellen iets over de plannen voor 2017. We hebben nu winterstop. Vanaf medio januari 2017 zijn er weer nieuwe afleveringen van de Beveiligingsupdate, CIPcast beschikbaar!

Een vrij beschikbare bewustwordingstraining

Ieder bedrijf hoort aan bewustwording binnen de organisatie te doen. Dat is niet alleen een onderdeel van beveiligingsnormen, maar ook noodzakelijk om ieder beleid kansrijk te maken. Personeel zal dus moeten worden getraind. Radically Open Security ontwikkelt producten die vrij beschikbaar zijn om te gebruiken en ontwikkelden een bewustwordingstraining in opdracht van een van hun klanten.

De training is kosteloos en herbruikbaar beschikbaar. Hoe dat werkt vertelt Melanie Rieback, de oprichter van het bedrijf, aan Ad Reuijl van het CIP.

 

De documenten van de training zijn hier beschikbaar:

 

 

 

Marieke van der Klaauw: Verstandig omgaan met sociale media

Sociale media zijn voor veel mensen zowel privé als zakelijke een vast onderdeel van het dagelijks leven. We wisselen informatie uit, hebben een mening en soms werk dat het net ingewikkeld maakt om daar goed mee om te gaan. Waar moet je allemaal rekening mee houden? En ooit komt de onvermijdelijke dag dat je het niet goed doet. Hoe ga je daarmee om? Dat vertelt Marieke van der Klaauw, van het Openbaar Ministerie.

Ot van Daalen: Privacyregels in de cloud

Als je als organisatie gegevens wilt opslaan in de cloud waarop moet je dan letten en wat als je je gegevens weer uit de cloud wilt halen. Wat kun je doen als voorbereiding voor het geval er op termijn een datalek binnen je organisatie ontdekt wordt. Ot van Daalen geeft hierover een aantal tips aan Jan Renshof van het CIP.

 

De privacy op orde krijgen is best lastig. Eerder vertelde Angelique Oortmarssen over het omzetten van wetgeving in concrete daden.

Ot van Daalen vertelde eerder waar je op moet letten als je persoonsgegevens gaat verwerken.

Ad Reuijl: Beveiliging voor allen door allen

De Beveiligingsupdate is een CIPcast om daarmee een knipoog te maken naar het Centrum voor Informatiebeveiliging en Privacybescherming. Regelmatig komt de vraag langs wat deze organisatie nou is en doet. Daarom een aflevering om dat uit te leggen.

Het CIP werd in 2012 opgericht als een breed netwerk met zowel publieke als private partijen. In deze aflevering legt Ad Reuijl aan Elleke Oosterwijk uit wat het CIP allemaal beschikbaar heeft. Tevens vertelt Ad hoe CIP werkt en hoe organisaties kunnen aansluiten. Het credo is “van allen voor allen”.

Angelique Oortmarssen privacywetgeving omzetten in daden

Om aan de eisen van de wet rond privacy te voldoen is voor veel organisaties behoorlijk lastig. Hoe weet je zeker of je echt aan de regels voldoet? En hoe kun je het voor elkaar krijgen om als organisatie echt privacyvriendelijk te zijn? Het CIP heeft een methode ontwikkeld om dat goed te regelen. Angelique van Oortmarssen legt aan Brenno de Winter uit hoe Grip op Privacy de wet omzet in concrete handelingen. Ook helpt de methodiek organisaties die privacy op een hoger niveau willen krijgen dan de wetgever verplicht. Met het gebruik van deze hulpmiddelen kunnen organisaties privacy binnen hun organisatie op een hoger niveau te brengen.

 

Eerder legde Ot van Daalen al uit waar grofweg op moet worden gelet als je persoonsgegevens gaat verwerken:

Ot van Daalen: Gegevens niet langer bewaren dan noodzakelijk

Persoonsgegevens mogen niet langer dan noodzakelijk worden bewaard. Maar nergens is beschreven hoe lang je dan gegevens mag bewaren. Ook het woord noodzakelijk is een nogal rekbaar begrip. Organisaties die niet goed met deze gegevens omgaan riskeren wel een boete. Hoe kun je het dan nog goed doen? Ot van Daalen, advocaat privacyrecht, legt uit hoe organisaties hier ondanks de onduidelijkheid toch tot een beredeneerde beslissing kan komen waar de toezichthouder mee uit de voeten kan.

Dit is het vervolg van het gesprek dat in de vorige editie van de beveiligingsupdate werd gepost:

Een organisatie die persoonsgegevens wil verwerken moet zich aan een aantal regels houden. We horen vaak dat we vooraf over zaken moeten nadenken. Maar dat is zo algemeen en niet helder als vanaf 1 januari 2016 er boetes kunnen worden uitgedeeld. Wat zijn de belangrijkste dingen waar je nu op letten en wat betekent dat voor organisaties? Waarom zou ik mij daarover druk maken? Advocaat Ot van Daalen legt dat kernachtig uit aan Brenno de Winter . Deze aflevering is mogelijk gemaakt door Surfnet.

Organisaties die hun privacy en beveiliging beter willen regelen kunnen terecht bij Surfnet voor concrete tips om beveiliging en privacy beter te regelen. Natuurlijk is het beschermen van privacy niet alleen iets voor organisatie. Op de website van het Centrum voor Informatiebeveiliging en Privacybescherming staat een nuttig document ‘Grip op Privacy’ om de ingewikkelde Wet bescherming persoonsgegevens te ontrafelen en om te zetten in handelingen om beter aan de wet te voldoen.

Iedereen is ook persoon en burger die zelf het nodige kan doen om voorzichtiger om te gaan met persoonsgegevens. Op de website Veilig Internetten staan nuttige tips om uw privacy beter te beschermen. Wie een stap verder wil gaan en meer goed wil regelen om de privacy online beter te beschermen kan ook kijken op de Privacy Toolbox van Bits of Freedom.

We stonden al eerder stil bij de verandering in de wetgeving rond het omgaan met persoonsgegevens. Toen vertelde Sergej Katus wat de aankomende meldplicht datalekken betekent voor organisaties en wat de belangrijkste wetswijzigingen zijn:

 

Ot van Daalen: De belangrijkste voorwaarden om persoonsgegevens te verwerken

Een organisatie die persoonsgegevens wil verwerken moet zich aan een aantal regels houden. We horen vaak dat we vooraf over zaken moeten nadenken. Maar dat is zo algemeen en niet helder als vanaf 1 januari 2016 er boetes kunnen worden uitgedeeld. Wat zijn de belangrijkste dingen waar je nu op letten en wat betekent dat voor organisaties? Waarom zou ik mij daarover druk maken? Advocaat Ot van Daalen legt dat kernachtig uit aan Brenno de Winter . Deze aflevering is mogelijk gemaakt door Surfnet.

Organisaties die hun privacy en beveiliging beter willen regelen kunnen terecht bij Surfnet voor concrete tips om beveiliging en privacy beter te regelen. Natuurlijk is het beschermen van privacy niet alleen iets voor organisatie. Op de website van het Centrum voor Informatiebeveiliging en Privacybescherming staat een nuttig document ‘Grip op Privacy’ om de ingewikkelde Wet bescherming persoonsgegevens te ontrafelen en om te zetten in handelingen om beter aan de wet te voldoen.

Iedereen is ook persoon en burger die zelf het nodige kan doen om voorzichtiger om te gaan met persoonsgegevens. Op de website Veilig Internetten staan nuttige tips om uw privacy beter te beschermen. Wie een stap verder wil gaan en meer goed wil regelen om de privacy online beter te beschermen kan ook kijken op de Privacy Toolbox van Bits of Freedom.

We stonden al eerder stil bij de verandering in de wetgeving rond het omgaan met persoonsgegevens. Toen vertelde Sergej Katus wat de aankomende meldplicht datalekken betekent voor organisaties en wat de belangrijkste wetswijzigingen zijn:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten