Première Find My Phone – Anthony van der Meer

Dit keer in plaats van een reguliere CIPcast de première van een documentaire.

Per week wordt er in Nederland 300 keer aangifte gedaan van smartphone diefstal. Naast het feit dat je een dure telefoon kwijt bent, heeft een onbekende ook toegang tot al je foto’s, video’s, e-mails, contacten en berichten. Maar wat voor persoon steelt een telefoon? En waar komen die telefoons terecht? In de documentaire Find my Phone wordt het tweede leven van een gestolen telefoon gevolgd. Door middel van spyware maak je kennis met de persoon achter de diefstal. Maar hoe goed kun je iemand eigenlijk leren kennen aan de hand van zijn telefoon?

Ot van Daalen: Privacyregels in de cloud

Als je als organisatie gegevens wilt opslaan in de cloud waarop moet je dan letten en wat als je je gegevens weer uit de cloud wilt halen. Wat kun je doen als voorbereiding voor het geval er op termijn een datalek binnen je organisatie ontdekt wordt. Ot van Daalen geeft hierover een aantal tips aan Jan Renshof van het CIP.

 

De privacy op orde krijgen is best lastig. Eerder vertelde Angelique Oortmarssen over het omzetten van wetgeving in concrete daden.

Ot van Daalen vertelde eerder waar je op moet letten als je persoonsgegevens gaat verwerken.

Ot van Daalen: Gegevens niet langer bewaren dan noodzakelijk

Persoonsgegevens mogen niet langer dan noodzakelijk worden bewaard. Maar nergens is beschreven hoe lang je dan gegevens mag bewaren. Ook het woord noodzakelijk is een nogal rekbaar begrip. Organisaties die niet goed met deze gegevens omgaan riskeren wel een boete. Hoe kun je het dan nog goed doen? Ot van Daalen, advocaat privacyrecht, legt uit hoe organisaties hier ondanks de onduidelijkheid toch tot een beredeneerde beslissing kan komen waar de toezichthouder mee uit de voeten kan.

Dit is het vervolg van het gesprek dat in de vorige editie van de beveiligingsupdate werd gepost:

Een organisatie die persoonsgegevens wil verwerken moet zich aan een aantal regels houden. We horen vaak dat we vooraf over zaken moeten nadenken. Maar dat is zo algemeen en niet helder als vanaf 1 januari 2016 er boetes kunnen worden uitgedeeld. Wat zijn de belangrijkste dingen waar je nu op letten en wat betekent dat voor organisaties? Waarom zou ik mij daarover druk maken? Advocaat Ot van Daalen legt dat kernachtig uit aan Brenno de Winter . Deze aflevering is mogelijk gemaakt door Surfnet.

Organisaties die hun privacy en beveiliging beter willen regelen kunnen terecht bij Surfnet voor concrete tips om beveiliging en privacy beter te regelen. Natuurlijk is het beschermen van privacy niet alleen iets voor organisatie. Op de website van het Centrum voor Informatiebeveiliging en Privacybescherming staat een nuttig document ‘Grip op Privacy’ om de ingewikkelde Wet bescherming persoonsgegevens te ontrafelen en om te zetten in handelingen om beter aan de wet te voldoen.

Iedereen is ook persoon en burger die zelf het nodige kan doen om voorzichtiger om te gaan met persoonsgegevens. Op de website Veilig Internetten staan nuttige tips om uw privacy beter te beschermen. Wie een stap verder wil gaan en meer goed wil regelen om de privacy online beter te beschermen kan ook kijken op de Privacy Toolbox van Bits of Freedom.

We stonden al eerder stil bij de verandering in de wetgeving rond het omgaan met persoonsgegevens. Toen vertelde Sergej Katus wat de aankomende meldplicht datalekken betekent voor organisaties en wat de belangrijkste wetswijzigingen zijn:

 

Sergej Katus – De aankomende meldplicht datalekken

Wie persoonsgegevens verwerkt moet dat zorgvuldig doen en voor de beveiliging zorg dragen. Gaat het mis dan moeten incidenten vanaf 1 januari 2016 gemeld worden. Wordt de wet overtreden dan riskeren organisaties forse boetes. Niet alleen voor het niet melden zijn boetes mogelijk, maar ook voor het niet op orde hebben van de beveiliging. Wat dit allemaal betekent legt Sergej Katus van Privacy Management Partners uit aan Elleke Oosterwijk van het CIP.

Wie meer wil weten over de meldplicht datalekken:

  • Bij het College Bescherming Persoonsgegevens is een informatiepagina over de meldplicht datalekken;
  • Alle documenten rond de behandeling in de Eerste Kamer;
  • Het goed op orde krijgen van beveiliging is een hele toer. Iedere medewerker kan helpen door zelf scherp te zijn op informatiebeveiliging en bewust te opereren. Een paar nuttige tips om zelf veiliger te zijn treft u aan op veiliginternetten.nl

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten